Facebook Instagram

Dier gevonden en wat nu?

Lees hier wat u het beste kunt doen met gevonden dieren. Voor advies kunt u ons altijd bellen!

Probeer de vogel te vangen, met behulp van handschoenen, ovenwanten, een handdoek of een jas. Zet het dier in een doos met wat luchtgaatjes. Geef geen water of voedsel, dit kan in de luchtpijp terecht komen, de vogel kan zich er in bevuilen of onderkoeld raken. Bovendien zullen zij in beginsel geen behoefte aan voedsel hebben. Belangrijk is dat u er voor zorgt dat de vogel zo snel mogelijk naar het Vogelasiel toe komt. Kunt u zelf de vogel niet brengen, bel dan de dierenambulance in uw buurt.


Jonge vogel gevonden en wat nu?

Breng een jonge vogel alleen als u zeker weet dat de oudervogel dood is of als de jongen gewond zijn. Vooral vogels die aan het uitvliegen zijn komen vaak op de grond terecht. De ouders voeden het jong ook op de grond, met uitzondering van de kauw die doet dat niet. Breng ze dan zo snel mogelijk ivm afkoelen en voertijden. Houdt de vogel warm en zet ze in een doos met op de bodem keukenpapier en leg er een handdoek overheen zodat het warm blijft. Geef geen water of voedsel, dit kan in de luchtpijp terecht komen. Laat de vogel met rust en doe de doek niet meer omhoog. Stress kan letterlijk dodelijk zijn voor dieren!

Zet donzige eendjes niet in een bak met water. Ze zijn nog niet waterdicht en zullen snel afkoelen en doorweekt raken, met de dood tot gevolg.

Probeer nooit zelf het jong groot te brengen! De kans op mislukken is groot bovendien zijn de meeste vogels beschermd door de Flora en Faunawet. Het is daarom verboden om wilde vogels in bezit te hebben.


De vogelkist

Vogels kunnen ten alle tijden worden gebracht. Tijdens openingstijden kunt u de vogel afgeven in het Vogelasiel. Buiten openingstijden kunt u de vogel in het vogelhok plaatsen, aan de linkerkant van de poort.

Kijk op de contactpagina voor de openingstijden en overige contactgegevens.


Behandeling van de vogels

Wanneer een vogel is binnengebracht, wordt deze grondig nagekeken door de ervaren beheerder. Indien nodig wordt direct een behandeling gestart of contact opgenomen met de dierenarts. Al jaren werkt het Vogelasiel samen met dierenarts Bas ten Brugge Cate eigenaar van Dier en Dokter. Hij behandelt alle vogels vrijwillig, waarvan de verwondingen of breuken te gecompliceerd zijn om door onszelf te worden behandeld.